Chiar dacă au aceleaşi drepturi ca şi toţi elevii, adolescenţii cu handicap locomotor sunt nevoiţi să înveţe singuri acasă, fără profesori, deoarece nici instruirea la domiciliu, nici cea la distanţă nu sunt reglementate pentru ciclul liceal. Şefii din Educaţie promit că în următoarele zile vor lua o decizie în acest sens.
Puţini dintre copiii cu nevoi speciale reuşesc să-şi continue studiile la liceu. Cauzele sunt multiple: aceştia nu se pot deplasa uşor dintr-o localitate în alta, transportul public nu este adaptat pentru ei, majoritatea instituţiilor de învăţământ nu sunt asigurate cu rampe. Astfel, instruirea la domiciliu rămâne singura modalitatea pentru copii imobilizaţi în cărucioare. Numai că aceasta nu este reglementată şi pentru ciclul liceal, care nu mai e obligatoriu. Aşa se face că cei care doresc să continue studiile sunt nevoiţi să stea acasă. Este şi cazul lui Nicolae Tataru, din satul Năvârneţ, raionul Făleşti.
„Din clasa a V-a până în a IX-a am studiat acasă. Atunci când era timp frumos mă duceam la şcoală. Anul acesta, în şcoala din sat n-au fost suficienţi copii pentru a deschide clasa a X-a, aşa că urma să mă duc la liceul «Mihai Eminescu» din Făleşti“, povesteşte tânărul. Dar această cale spre cunoaştere e prea complicată pentru Nicolae. „Am luat cărţile de la biblioteca din sat şi învăţ de unul singur. Mai vin foştii colegi de clasă şi mă ajută“, ne spune Nicu, care visează să-şi continue studiile la Universitatea de Medicină şi Farmacie şi să devină tehnician dentar.
Lecţii pe internet
Liliana Nani, responsabilă de studiile la distanţă în cadrul Direcţiei educaţie Făleşti, crede că situaţia lui Nicolae s-ar putea schimba „dacă autorităţile ar dori“. „Ca să ajungă la liceul din Făleşti, băiatul trebuie să parcurgă în fiecare zi 16 kilometri cu autobuzul, care-l va lăsa la Autogară. De acolo el trebuie să se deplaseze pân