Cine vrea să cumpere acțiuni ale Romgaz ar face bine să analizeze cu atenție atât situația microeconomică a firmei cât și contextul macroeconomic național și mondial. Să le luăm pe rând, în sens invers.
Priviți graficul de mai jos pentru a înțelege contextul actual și dependența totală a burselor de robinetul cu bani. În martie-aprilie bursele au fost afectate de criza din Cipru și de temerea că economia Chinei a încetinit peste așteptări, după care și-au revenit pe fondul rezolvării problemei cipriote și a veștilor bune venite din Asia și Europa (creșterea emisiunii monetare în Japonia și anticiparea scăderii ratei dobânzii). În iunie a venit o corecție tot ca urmare a veștilor proaste auzite despre tiparniță, de data aceasta despre tiparnița americană. Pe 16 iunie Bernanke anunța că Fed examinează posibilitatea limitării achizițiilor de titluri financiare la începutul toamnei și a abandonării acestui program în vara lui 2014. Iar după ziua de 18 septembrie, când Bernanke a anunțat că a reevaluat situația și că de fapt va continua să ofere bursei dolari pe tavă, starea de spirit s-a îmbunătățit considerabil. Numirea keynesienei Yellen la conducerea Fed a întărit optimismul.
Ideea este că evoluția pieței financiare este astfel în bună măsură deconectată de realitatea economică. La începutul verii, FMI rectifica în jos, pentru a cincea oară consecutiv, progonoza privind creșterea economică globală, iar recent, în ultimul raport privind economia mondială, a mai operat o reducere (de la 3,1% în iulie la 2,9%). În bună măsură aceste corectări au survenit din cauza datelor economice din Europa care au arătat că zona euro se află într-o recesiune mai profundă decât s-a crezut inițial.
La noi, indicele BET a crescut cu 12%. Nu este mult, dar este în ton cu evoluția burselor din regiune și, bineînțeles, în opoziție cu situa