Se apropie frigul şi peste 90% dintre persoanele care au avut vreodată dureri articulare vor simţi din nou durere. Una dintre cauzele durerilor articulare o reprezintă bolile reumatice. Afectează 30% din populaţia ţărilor dezvoltate. Aceste persoane sunt şi meteo-dependente. Nu ignoraţi că, odată apărute, durerile articulare sunt amplificate şi de statul prelungit în picioare, dar şi eforturile fizice susţinute duc la intensificarea durerii.
Orice durere articulară ar trebui să vă trimită la medic, iar examenul medical să vizeze întreg organismul şi nu doar la o porţiune minoră din acesta. Durerile articulare apar în leziunile la nivel articular, dar şi în boli autoimune, gută sau infecţii. Este vorba de gripă, varicelă, oreion, hepatite. De asemenea, în apropierea menopauzei multe femei suferă de dureri articulare cauzate de schimbările hormonale. Şi chiar dacă nu vă vine să credeţi, stresul are un efect major şi asupra articulaţiilor. În timpul unui episod stresant se eliberează cortizol. Hormonul secretat în exces determină efecte inflamatorii în diferite zone ale organismului.
Dar durerile articulare pot apărea de la o hernie de disc sau pot fi de fapt dureri musculare, cu multiple cauze, aşadar aveţi nevoie de un diagnostic corect şi de tratament ţintit. Spre exemplu, în cazul unei hernii de disc avansate, antiinflamatoarele nu au ce să vă facă. Vă ajută doar intervenţia chirurgicală, care elimină obstacolul apărut la nivelul măduvei. Antiinflamatoarele în exces pot să vă creeze inclusiv probleme gastrice, care se suprapun durerii.
Mişcarea e vitală pentru articulaţii
Artrita reumatoidă este o afecţiune care frecvent se manifestă prin episoade acute însoţite de dureri articulare. Acestea sunt urmate de faza cronică a bolii în care pacientul e obligat să facă mişcare pentru a nu risca dizabilităţi. Este vorba de un program gândit de speci