Este pentru a opta oară când cetăţenii de la malul mării îşi strigă păsurile. În jurul orei 16.00, oamenii au plecat în marş din zona Tăbărărie către nordul oraşului. Mai bine de două ore, aceştia au strigat „Refuz, rezist, nu vrem gaze de şist”, „Vrem cultură, nu cianură” „Uniţi salvăm Roşia Montană” sau „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”. La protest au sosit şi oameni din judeţ. „Sunt din Adamclisi. Am venit cu prietenii să protestăm împotriva exploatării gazelor de şist”, ne-a spus un tânăr. Pentru manifestanţi, experimentul cu gazele de şist înseamnă „aer toxic, apă contaminată, cutremure, boală, moarte” .
Împotriva injecţiilor cu lichide toxice
Sorin Belu, reprezentantul Grupului civic Baricada Verde, a tras un semnal de alarmă privind metoda exploatării prin fracturare hidraulică. „Nu extragere prin fracturare. De ce trebuie să ne grăbim acum, şi poate peste cinci ani, zece ani, nu ştim exact, o să vină cineva şi o să spună: Uite aşa e mai bine, fără poluare. Trebuie să ţinem cont că sub Dobrogea este un fluviu cam de trei-patru ori mai mare decât Dunărea şi va fi o problemă dacă va fi contaminată toată Dobrogea, cu tot canalul nostru al Dunării, mai ales că zona de nord a oraşului se alimentează din zona Cişmelei”, a subliniat acesta. În opinia altui cetăţean, exploatarea gazelor de şist va duce la falimentarea a tot ceea ce înseamnă turism pe litoralul Mării Negre. De asemenea, „în momentul în care această injecţie de lichide toxice va ajunge să interfereze pe principiul vaselor comunicante şi al presiunii care este pompată prin sonde, practic tot ceea ce înseamnă arealul Dobrogei va fi afectat, nu doar temporar, poate chiar mii de ani de acum înainte acest teren va fi pârjolit”, a explicat Cristian Runceanu.
Stop poluării
Constănţenii au declarat la unison că doresc oprirea celor două proiecte şi au făcut, din nou, un apel la autorităţi, pen