Premierul Vicitor Ponta se întâlneşte astăzi la Casa Albă cu vicepreşedintele SUA Joe Biden, în cea de-a doua zi a vizitei pe care o face în Statele Unite.
Parteneriatul strategic politic şi militar încheiat între România şi SUA, dar şi perspectivele colaborării economice, o colaborare cu suişuri şi coborâşuri în ultima vreme, ar trebui să se afle printre temele de discuţie în întâlnirile pe care premierul Ponta le are în SUA.
Dar, mai mult decât acestea, o anume încercare de a sublinia şi întări realitatea că la Bucureşti puterea politică s-a schimbat, după opt ani în care interlocutorul privilegiat al Washingtonului a fost Traian Băsescu, este miza principală a vizitei, care este mai degrabă politică. Aceasta este prima vizită oficială pe care Ponta o face în SUA în calitate de prim-ministru.
Dincolo de relaţiile politice care au fost bune cu SUA în ultimul deceniu – prilejuite de situarea fără rezerve a României în tabăra americană - relaţiile economice nu au strălucit, deşi era de aşteptat ca parteneriatul strategic să le impulsioneze.
SUA sunt pe locul 9 în topul investitorilor străini în România, cu un stoc al investiţiilor la nivelul lui 2012 de 1,8 mld. dolari. Nivelul schimburilor comerciale este de 2,4 mld. dolari, cu excedent comercial pentru România – 1,4 mld. dolari exporturi şi 800 mil. euro importuri.
În privinţa marilor proiecte, ceea ce ar fi urmat să fie o mare investiţie s-a dovedit a fi un mare eşec – este vorba despre autostrada care urma să fie construită de Bechtel, pentru care România a plătit 1,4 miliarde de euro şi s-a ales cu 40 de kilometri de drum. Însă România nu este de neglijat pentru americani, mai ales când afacerile sunt sigure – interesul pe care giganţii ExxonMobil sau Chevron îl arată pentru resursele energetice potenţiale ale României este evident şi de necontestat.
De altminteri, ie