Cartofii nu s-au mai pierdut și avem producție record la sfecla de zahăr
Anul agricol 2013 pare să se încheie cu rezultate nesperat de bune, cei mai mulți dintre agricultori nemaivăzându-se în postura de perdanți, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Vremea din acest an, care deși a fost pe alocuri secetoasă, ne-a şi ferit de ploi prea dese și abundente, a făcut ca recoltele să fie bune, chiar bogate și peste așteptările de la început de an.
Directorul Direcției Județene de Agricultură (DJA), Könczei Csaba, ne-a declarat că recoltele i-au mai liniștit pe cei care în ultimii ani se gândeau serios să abandoneze agricultura și să se reorienteze. Acum, spre finalul anului agricol, când majoritatea recoltelor a ajuns deja în hangare sau direct la procesatori, situația este alta. Astfel, producția de cereale este una bună, cele aproape 21.000 de hectare cultivate cu grâu producând în jur de 3.200 de kilograme fiecare.
Cartofii revin în top
Anul trecut, cei mai afectați au fost producătorii de cartofi, din cauza secetei care a uscat pur și simplu cartofii în pământ.
„Cartofii au avut un an agricol foarte bun, plus că producătorii au reușit să vândă la sume bune, adică între 80 de bani și un leu kilogramul. Mulți dintre ei au contracte încheiate pe care de această dată vor reuși să le onoreze, deoarece producția medie a fost de 21-22 de tone la hectar”, ne-a spus Könczei, arătând că în județul nostru s-au cultivat cartofi pe aproape 13.000 de hectare.
Sigur, suprafața cultivată nu mai e precum cea din anii trecuți, când se cultiva și pe 20.000 de hectare, însă faptul că ceea ce s-a cultivat s-a și reușit produce este îmbucurător, mai ales în condițiile dezastrului recoltei din 2012. O producție normală avem şi la porumb, unde recoltarea continuă încă. Aici rezultatele ar fi putut fi chiar mai bune, însă producția a fost afectată de cele trei