Noi dovezi adunate cu ajutorul instrumentelor roverului Curiosity, aparținând NASA, indică cu exactitate proporția a doi izotopi de argon din atmosfera marțiană și confirmă ipoteza că unii meteoriți descoperiți pe Pământ provin de pe această planetă, conform unui material publicat de SPACE.com.
Aceste noi măsurători confirmă originile marțiene ale unei părți a meteoriților descoperiți pe Terra și îi ajută pe planetologi să înțeleagă când și din ce cauze Marte și-a pierdut cea mai mare parte a atmosferei, transformându-se dintr-o planetă caldă și umedă în deșertul roșu și înghețat din prezent.
Prin înțelegerea cu exactitate a concentrației izotopului mai ușor, de argon-36, în atmosfera marțiană și prin compararea sa cu concentrația izotopului mai greu, argon-38, oamenii de știință au putut confirma care trebuie să fie compoziția chimică a meteoriților proveniți de pe această planetă.
"De data aceasta avem confirmarea. Această măsurătoare directă, realizată pe Marte rezolvă toate incertitudinile cu privire la meteoriții proveniți de pe această planetă", susține coordonatorul acestui studiu, Sushil Atreya de la Universitatea din Michigan. Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei Geophysical Research Letters.
Roverul Curiosity a descoperit că proporția de argon în atmosfera lui Marte este de 4,2 — izotopul mai ușor dispărând mai rapid din atmosfera rămasă a planetei (ceea ce înseamnă 4,2 atomi de argon-36 pentru fiecare atom de argon-38). Dacă Marte nu și-ar fi menținut raportul originar dintre cei doi izotopi și nu și-ar fi pierdut atmosfera, acest raport ar fi fost de 5,5 — la fel ca în cazul Soarelui și a lui Jupiter, două corpuri cosmice care dispun de o suficientă forță gravitațională pentru a împiedica disiparea în spațiu a acestor izotopi, conform NASA. Proporția de 5,5 atomi de argon-36 la 1 atom de argon-38 este, co