Se ştie deja de multă vreme că trebuie să dormim cel puţin şapte ore pe noapte pentru ca procesele de memorare şi de învăţare să se desfăşoare optim. Oamenii de ştiinţă au descoperit, însă, încă unul dintre motivele esenţiale pentru care trebuie să dormim: somnul este „menajera“ creierului.
Creierul se foloseşte de relaxarea din timpul somnului pentru a se elibera de toxinele rezultate în urma unei zile grele la muncă, de exemplu, au descoperit oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical al Universităţii Rochester, SUA.
„Creierul are la dispoziţie niveluri limitate de energie şi trebuie să aleagă între două stări funcţionale perfect distincte: a fi treaz şi conştient sau a dormi şi a se autocurăţa“, explică dr. Maiken Nedergaard, coordonatorul echipei de cercetători, citat de BBC. „Te poţi gândi la acest proces ca la o petrecere pe care o ţii la tine acasă. Poţi fie să întreţii invitaţii sau să cureţi casa, dar nu le poţi face pe amândouă în acelaşi timp“, spune ea.
Rezultatele obţinute de cercetătorii americani continuă descoperirile de anul trecut, când s-a observat că creierul are propria „instalaţie sanitară“ – sistemul glimfatic. Acesta transportă reziduurile în afara creierului.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Rochester au observat, în cadrul testelor imagistice prin rezonanţă magnetică pe animale de laborator, că sistemul glimfatic este de zece ori mai activ în timpul somnului decât atunci când animalele sunt treze, active.
Cum se face curăţenia de noapte?
Celulele creierului, probabil celulele gliale care menţin în viaţă celulele nervoase, se micşorază în timpul somnului. În consecinţă, spaţiul interstiţial se lărgeşte, se creează goluri între ţesuturile cerebrale, care permit pomparea unei cantităţi mari de fluide, care „mătură“, practic, toxinele din creier.
Dr. Nedergaard crede că aceasta este o funcţie vitală