România este a zecea țară din Europa care legalizează iarba, în scopuri medicinale. Știrea a fost prezentată făcându-se clar diferența între consumul ei ca tratament și consumul ca drog, în scop recreativ. Marijuana se poate fuma, pune în prăjituri, spray-uri sau tincturi, dar efectele sunt aceleași. Bolnavii de cancer au mai mare nevoie de relaxare decât tinerii din Vama Veche, iar asta este cam singura diferență.
Știința susține de ceva vreme că marijuana nu este un drog. Specialiștii spun că nu creează nici dependență. Altfel, toți bolnavii de cancer, după o fericită vindecare, ar rămâne niște drogați. Marijuana este ilegală în mare parte din lume. Legile tot timpul au fost în urma științei. Iar când sunt și un număr impresionant de încarcerați pentru distribuirea de medicamente, situația devine și mai greu de descusut.
În California, unde mă aflu eu, marijuana medicinală este legală. Norocul a făcut să dau peste cabinetul unui doctor, chiar pe faleza plajei pe care mă bronzam. El mi-a recomandat să mă medicamentez seara înainte de culcare, să-mi vindec dorul de casă. Doftoriile se vând la gram, în dispensare specializate. Farmaciile vând de obicei orice medicament, dar marijuana se pare că este suficient de populară încât să își permită locații proprii.
Americanii plusează, au și o dezbatere pentru legalizarea tuturor drogurilor. Datorită luptei împotriva lor, America este țara cu cel mai mare număr de deținuți din lume. Fiind o afacere de câteva miliarde de dolari, pușcăriașilor li se alătură un număr mare de morți din rândul traficanților și al polițiștilor. Mulți susțin că războiul cu drogurile a fost pierdut, dar societatea încă plătește cu vieți. Nu interzicerea lor ar fi soluția, ci combaterea motivelor pentru care americanii recurg la droguri.
Marijuana aduce efecte benefice, dar și negative. Găsirea unui echilibru este calea pentru a b