Potenţialul acţiunilor Romgaz vine din liberalizarea preţului la gazele naturale din producţia internă şi alinierea la preţurile de pe piaţa europeană. Altfel spus, o creştere a preţului la gaze va influenţa pozitiv profitul companiei şi indirect evoluţia acţiunilor pe bursă.
România s-a angajat să realizeze o liberalizare totală a preţului gazelor din producţia internă precum şi a preţurilor clienţilor finali. În februarie, guvernul a demarat punerea în aplicare a unui plan de dereglementare a preţurilor la gaze prin creşterea preţurilor gazelor cu 5% pentru clienţii noncasnici.
WikiZF: Profilul companiei Romgaz
Conform planului, dereglementarea totală a preţului se va realiza până la data de 1 octombrie 2014 pentru clienţii noncasnici şi până la 1 octombrie 2018 pentru clienţii casnici. Pentru clienţii noncasnici, preţul gazelor naturale din producţia internă va creşte de la 49 lei/MWh începând cu 1 februarie 2013 până la 119 lei/MWh la 1 octombrie 2014. Pentru clienţii casnici, preţul va înregistra o creştere de la 45,7 lei/MWh la data de 31 decembrie 2012 până la 119 lei/MWh la data de 1 octombrie 2018.
Anul trecut, Romgaz a vândut gaze la preţul de 495 de lei pe mia de metri cubi, însă, conform calendarului de liberalizare, preţul ar trebui să ajungă la 1.000 de lei pe mia de metri cubi până în octombrie anul viitor. Aceasta va urca afacerile şi profitul Romgaz, chiar dacă statul va taxa cu 60% profiturile obţinute de producătorii locali (Romgaz şi Petrom) din creşterea preţului gazelor. Romgaz deţine rezerve de gaze dovedite şi probabile de 75,3 mld. metri cubi. La un preţ de 1.000 de lei pe mia de metri cubi, Romgaz ar putea obţine venituri de 17 mld. euro din vânzarea acestor gaze şi profituri de peste 5,2 mld. euro, conform calculelor ZF.
Romgaz este cel m