Un sfert dintre cei mai importanţi manageri din economia locală sunt străini, iar 150 de executivi de top au fost promovaţi sau şi-au schimbat jobul în 2013.
ZF publică astăzi cea de-a şasea ediţie a anuarului „Who’s Who in Business - Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business“, un catalog de 150 de pagini care îi prezintă pe cei mai puternici manageri şi antreprenori din economia românească.
„Anuarul prezintă într-un singur document ce s-a mai întâmplat «la zi» cu cea mai mare parte a oamenilor importanţi din economie, pentru că unele schimbări îţi scapă, dacă ai ratat ediţia respectivă din ZF, de exemplu. De aceea, este un instrument util pentru cei din mediul de business, care poate fi folosit de către cei care fac headhunting, până la cei care formează forţa de vânzări din companii“, este de părere Sergiu Neguţ, partener în cadrul firmei de consultanţă Wanted Transformation Consultancy.
Ediţia din 2013 a anuarului arată că, în ultimul an, companiile au dat semne de stabilizare, mai ales din punctul de vedere al echipelor de management: mai puţin de 150 de executivi de top au fost catalogaţi drept „nou intrat“ în 2013, spre deosebire de anii anteriori, când în companii se schimbau peste 200 de manageri de top pe an.
„Managerii foarte buni sunt puţini şi foarte greu de relocat în prezent. Cei care sunt foarte buni sunt ţinuţi de companii prin diverse metode de retenţie, de la oferirea de programe de coaching până la instrumente financiare care îi «leagă» de angajator. Ca headhunter, dacă nu îl suni pe un candidat bun într-un moment în care el este nemulţumit de ceva din compania pentru care lucrează, există riscul să îl «pierzi» pentru cinci ani de-acum încolo“, a spus un headhunter care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Un sfert dintre cei mai importanţi executivi din companiile din România sunt expaţi, procent si