Manifestanţii sunt avertizaţi să ceară aprobarea pentru mitinguri, altfel vor suporta rigorile legiiLa capătul unei serii de mitinguri neautorizate care au avut loc, de la 1 septembrie, atât în Bucureşti cât şi în alte oraşe din ţară, îndreptate împotriva exploatării de la Roşia Montană şi a gazelor de şist, Jandarmeria Română le cere manifestanţilor să intre în legalitate şi să ceară aprobare pentru proteste. Sursa: Libertatea
Reacţia Jandarmeriei a venit ieri, la scurt timp după ce ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a avertizat că "organizatorii mitingurilor trebuie să înţeleagă de bună voie sau de nevoie" că nu vor mai fi tolerate manifestaţiile nelegale. "Încercăm să îi convingem pe toţi care organizează mitinguri că pot să protesteze fără să încalce legea şi fără să îi afecteze pe ceilalţi locuitori din Bucureşti", a explicat pentru EVZ purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Irina Drăgan.
Semnalul dat de jandarmi reprezintă şi o modalitate de a atrage atenţia celor care vor continua să protesteze "spontan". În acest caz, participanţii riscă să fie chemaţi la Poliţie, chiar dacă nu sunt legitimaţi şi sancţionaţi pe loc de jandarmi.
Cum pot fi depistaţi turbulenţii
Oamenii legii au explicat cum pot fi aplicate sancţiunile pentru proteste ilegale. Astfel, o persoană poate fi identificată atât pe baza imaginilor video cât şi a martorilor. "După identificare, jandarmii transmit datele la Poliţie. Apoi, persoana care a încălcat legea este chemată la secţia de pe raza căreia a avut loc manifestaţia. Acolo, fie este sancţionată cu amendă, fie este anunţată că i s-a întocmit dosar penal", au explicat jandarmii.
În timpul manifestărilor neautorizate din Capitală, jandarmii au sancţionat 26 de participanţi. Cei mai mulţi au fost amendaţi pentru organizarea şi participarea la proteste şi tulburarea ordinii publice. Alţii consumau băuturi al