În contextul reducerii rezervelor de hidrocarburi tradiţionale, gazele de şist par să reprezinte cheia succesului pe viitor. Cei care susţin exploatarea acestor zăcăminte spun că nu prezintă riscuri şi că astfel va fi asigurat progresul şi independenţa energetică a statelor care permit explorarea. Ecologiştii contraatacă cu proteste şi argumentează că explorarea gazelor de şist determină poluarea solului, apei şi aerului şi generează cutremure. Sursa: dailymail.co.uk
Una dintre cele mai fierbinți teme este în prezent exploatarea gazelor de șist. Din Statele Unite la Pungești, companiile energetice și ecologiștii se confruntă, iar autoritățile par neputincioase să vină cu argumente care să îi ajute pe localnici să ia o decizie în cunoștință de cauză.
Când se vorbeşte de extragerea gazelor de şist, primul exemplu adus în discuţie este cel al exploatărilor din Statele Unite ale Americii. O treime din gazele extrase în SUA sunt gaze de şist. Americanii au avut nevoie de 20 de ani şi de investiţii de circa 30 de miliarde de dolari pentru a perfecţiona metodele de extracţie. Totuşi, în 15 state exploatarea acestei resurse a fost interzisă. Totodată, în prezent sunt active peste 500.000 de puțuri pe teritoriul american.
Unul dintre avantajele de care se bucură companiile care extrag gaze de şist în SUA este faptul că o mare parte din aceste zăcăminte au fost descoperite în apropierea infrastructurii care a fost folosită la extragerea hidrocarburilor tradiţionale. Potrivit unor estimări, preţul de cost al gazelor de şist din SUA este de aproximativ 170-180 de dolari pe mia de metri cubi.
Europa, între pro și contra
În Europa, dependentă de gazele ruseşti, guvernele mai multor state încearcă să găsească surse alternative de energie. Cei care se opun exploatării gazelor de şist susţin că există diferenţe majore între cond