Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cere sǎ se mențină presiunea asupra Iranului pentru ca această țară să renunțe la programul nuclear, dupǎ ultimele negocieri ale grupului G5+1 cu Teheranul.
Ecoul pozitiv al negocierilor purtate săptămâna trecută la Geneva între Grupul G5+1 (alcătuit din SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania) și Iran au provocat scepticism și îngrijorare în Israel, care se teme că statele occidentale ar putea relaxa sancțiunile impuse Teheranului pentru a obține concesii din partea acestuia în problema dosarului nuclear. „Atât timp cât nu avem acțiuni, ci doar vorbe, presiunea internațională trebuie menținută și intensificată’, a afirmat Netanyahu la ședința de guvern săptămânală. „Cu cât presiunea este mai intensă, cu atât vor fi mai mari șansele de a vedea eliminat programul nuclear militar iranian”, consideră premierul israelian, avertizând totodată asupra a ceea ce a numit o ‘legitimare internațională” a regimului de la Teheran.
Reacția survine în timp ce o delegație israeliană, din care fac parte ministrul afacerilor strategice, Youval Steinitz, responsabili ai serviciilor secrete și din ministerele Apărării și de Externe, se află în drum spre Washington pentru a participa la consultările strategice bianuale dintre Israel și SUA. „Dialogul va fi axat pe negocierile cu Iranul și pe celelalte chestiuni regionale”, se afirmă într-un comunicat emis de ministerul condus de Steinitz. Potrivit informațiilor publicate de cotidianul Haaretz și prezentate de Agerpres, un înalt responsabil israelian a fost deja informat de Statele Unite și de o delegație britanică în legătură cu discuțiile purtate cu Iranul, în timp ce alți oficiali francezi și germani și-au informat la rândul lor telefonic omologii israelieni asupra conținutului discuțiilor de la Geneva.
Un oficial israelian care a discutat cu negociatori america