Odată cu debutul sezonului rece, apare şi riscul de mucegăire a pereţilor din casă, din cauza condensului care se creează. Deşi este una dintre problemele care cu greu se rezolvă dacă este vorba despre o casă fără izolaţie termică suplimentară, există câteva soluţii şi în acest sens. Iată câteva dintre acestea:
1. Identifică zonele care ar putea avea probleme
Primul pas în prevenirea mucegaiului este să identifici zonele care sunt predispuse acestei probleme. Ferestrele care fac condens, zonele care au fost inundate sau eventualele pete de pe pereţi sunt cele mai vulnerabile zone. Împrăştie în aceste zone din timp produse care previn mucegăirea şi repară ferestrele deteriorate, prin izolare cu benzi adezive, pentru a preveni intrarea aerului rece şi crearea condensului.
2. Usucă rapid zonele umede
Zonele în care persistă umezeala sunt cel mai frecvent ținta mucegaiului. Aşadar, încearcă să usuci rapid aceste zone. Ţevile neetanșate, covoarele deteriorate sau mobilierul trebuie perfect uscate, înainte de debutul sezonului rece. Nu lăsa, de asemenea, obiecte ude în casă sau în jurul casei şi asigură-te că podeaua şi pereţii din baie sunt perfect uscaţi după ce ai făcut duş. Totodată, nu lăsa rufele ude prea mult timp în maşină, deoarece mucegaiul se formează rapid şi se împrăştie la fel de repede. Usucă-le mai bine în afara casei.
3. Fereşte-te de umezeală cu o ventilaţie corespunzătoare
Activităţile casnice şi aburii care se formează în casă pot încuraja formarea mucegaiului. Asigură-te că atunci când găteşti, faci duş sau usuci rufe în casă ai un ventilator permanent pornit care să elimine rapid aburii sau umezeala care se creează. Poţi utiliza în acest sens şi aerul condiţionat pe dezumidificare, însă asigură-te că şi aceste aparate sunt curăţate periodic, deoarece şi ele pot produce umezeală în casă. Dacă nu ai hotă în bucătărie