Începând din luna august, de când au pus bazele unei mici rafinării care produce benzină din dioxid de carbon şi vapori de apă, compania Air Fuel Synthesis, din Stockton-on-Tees, a produs cinci litri de benzină.
Planul este însă altul. Firma speră ca în doi ani să construiască o unitate la o scara mai mare, comercială, capabilă să producă o tonă de benzină pe zi. De asemenea, să creeze şi combustibil verde pentru transportul aerian, în scopul de a face companiile mai puţin dependente de carbon.
Tim Fox, managerul Departamentului energie şi mediu de la Institution of Mechanical Engineers din Londra, se declară încântat de proiect : “Sună prea bine ca să fie adevărat, dar este adevărat. Produc aşa ceva, eu am fost acolo şi am văzut. Inovaţia consta în faptul că au făcut să se întâmple toate acestea . Este o instalaţie pilot mică, ce se bazează pe captarea aerului şi extragerea de CO2, pe principii bine ştiute. Folosesc componente bine cunoscute și bine definite, dar ceea ce este interesant este faptul că au construit un tot şi au demonstrat că poate funcţiona”.
Deşi procesul este încă într-un stadiu timpuriu de dezvoltare şi este nevoie de energie electrică de la reţeaua naţională pentru a lucra, compania consideră că va fi în cele din urmă posibil să utilizezi energie din surse regenerabile în cât mai multe domenii.
“Am luat dioxid de carbon din aer şi hidrogen din apă şi am transformat aceste elemente în benzină”, a declarat Peter Harrison, directorul executiv al companiei, care a dezvăluit descoperirea în cadrul unei conferinţe la Institution of Mechanical Engineers în Londra.
“Nimeni din ţară sau din străinătate nu produce benzină prin această metodă, din câte ştim noi. Arată şi miroase ca benzina, dar este mult mai curată şi mai clară decât cea obţinută din petrol fosil”, a spus Peter Harrison, pentru The Independent.
“Noi nu ave