Ediţia aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival se apropie de final după o săptămână dedicată filmului de non-ficţiune din România şi din lume. Sute de profesionişti s-au adunat la Sibiu pentru a participa la programele speciale care au rememorat filmele realizate în România în ultimele două decenii.
Conferinţe, mese rotunde, sesiuni de masterclass, proiecţii Retro 20, concerte şi expoziţii au întregit programul ediţiei din 2013. Pe scurt, o săptămână cinematografică la intensitate maximă.
Sâmbătă, 19 octombrie 2013, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunţate filmele câştigătoare ale ediţiei aniversare. Un juriu format din cineaşti şi regizori de top au evaluat filmele din cele cinci secţiuni competiţionale: Cristi Puiu (RO), Gaby Babic (GER), Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), Pawel Kloc (POL), Hussain Currimbhoy (UK), Elena Danilko (RUS), Petr Lom (CAN), Michael Stewart (UK), Cristian Niţulescu (RO) şi Grit Lemke (GER). Ca o premieră, în acest an juriul secţiunii competiţionale EcoCinematogrAFF a fost format din liceeni sibieni, îndrumaţi de antropologul şi profesorul Vintilă Mihăilescu.
Matthew’s Law (regia: Marc Schmidt) a câştigat Marele Premiu Astra Film. Filmul arată până unde poate merge birocraţia nemiloasă a statului protector, fiind presărat cu emoţie, sensibilitate şi o extraordinară putere de pătrundere şi mult respect pentru personajul aflat în suferinţă.
Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia International i-a revenit filmului Dancing Alone (regia: Biene Pilavci), un film curajos despre copilăria chinuită a unei tinere şi despre modul în care înfruntă demonii trecutului din familia ei.
Pentru că Şerban Oliver Tătaru ridică o problemă universal valabilă, modul în care deciziile părinţilor influenţează viitorul copiilor, filmul său Anatomy of a Departure a primit Premiul A