Moldova a revenit pe trendul creşterii economice, iar datele statistice care au parvenit după primul semestru, pe lunile iulie şi august 2013, denotă o îmbunătăţire a indicatorilor în mai toate sectoarele economice.
Pâna în 2016 cresterea economica cumulativa înregistrata de Republica Moldova va fi de 29% faa de 2008. Iar aceasta înseamna o crestere economica de 4,5% anual, a menionat vicepremierul Valeriu Lazar, ministrul Economiei, prezentând prognoza revizuita a indicatorilor macroeconomici pentru anul curent si anii 2014 - 2016 în cadrul sedinei Consiliului Consultativ al ministerului, transmite IPN. "Cresterea economica asteptata pe anul curent este de 5,5%, cu un punct procentual mai mult faa de prognoza de la începutul anului. La modul real, este vorba tot de 4%, caci trebuie sa luam în considerare aproape 1%, mai exact, -0,8%, reducerea PIB-ului în anul trecut, pe care am recuperat-o", a precizat Lazar.
În opinia sa, esenţial este faptul că Moldova a revenit pe trendul creşterii economice, iar datele statistice care au parvenit după primul semestru, pe lunile iulie si august 2013, denota o îmbunatațire a indicatorilor pe mai toate sectoarele economice. "Am luat în considerare toi factorii, inclusiv prognozele instituiilor financiare internaionale în ce priveste evoluia economiei mondiale, a economiilor arilor care sunt principalii parteneri comerciali ai Moldovei. Astfel, ca daca nu se va întâmpla ceva iesit din comun în anul viitor, catre anul 2016 cresterea economica cumulativa înregistrata de economia Republicii Moldova va fi de 29% fața de 2008, anul de pâna la criza", a relevat Lazar.
Moldova trebuie să-şi îmbunătăţească mediul de afaceri
Vicepremierul a spus ca prognoza nu este una optimista, este una rezonabila si ca indicatorii de crestere economica ar putea sa fie mai mari. Aceasta, daca se va lucra cu perseverena pent