După medici, şi profesorii ameninţă cu proteste. Dascălii au anunţat că vor da startul unei greve de avertisment, care va începe peste o săptămână. Urmează apoi un miting de protest la Bucureşti, iar dacă vor fi ignoraţi în continuare de Guvern, profesorii vor refuza să mai intre la ore. Liderii sindicali din tot judeţul s-au adunat astăzi la Cluj si au stabilit calendarul protestelor.
Salaiile prea mici şi bugetul insuficient alocat învăţământului sunt principalele nemulţumiri ale dascălilor. Viorica Roşca este învăţătoare în comuna Ciucea. De 39 de ani, de când a intrat în învăţământ, a predat numai la clase simultane. Acum are 5 copii în clasa pregătitoare şi alţi 5 în clasa a treia. De toţi trebuie să se ocupe în egală măsură. După o viaţă de muncă, femeia merge acasă cu 1.600 de lei în buzunar, aşa că de satisfaţii financiare nici nu poate fi vorba.
"Financiare... prea puţin pot să spun. Trăim la ţară, mai ţinem un animal, dar îl ţinem tot din salariu. Şi s-ar putea spune că trăim mai bine că suntem la ţară şi avem animale, dar munca e foarte mare, banii sunt puţini", explică Viorica Roşca.
Profesorii debutanţi au viaţă şi mai grea. Intră în sistem cu salarii de 600 - 700 de lei. Iar cei care lucrează în mediul rural îşi plătesc din aceşti bani şi naveta.
"E o adevărată tragedie să ajungi în învăţământ cu un nivel mai mult decât minim ca experienţă, să ai o chirie de plătit, să îţi iei acele auxiliare", menţionează şi Diana Buruian, învăţătoare.
Pentru că s-au săturat de promisiuni, profesorii ameninţă că vor întrerupe activitatea în şcoli.
"Începem cu greva de avertisment, de săptămâna viitoare, toate cadrele didactice vor purta sigla sindicatului în piept. Asta înseamnă că noi intrăm la ore, nu perturbăm bunul mers al învăţământului, însă atenţionăm pe calea aceasta opinia publică, părinţii în primul rând, că noi ne zbatem ş