Consiliul Baroului Bucuresti, format din 15 avocaţi, a decis că Adrian Năstase poate face parte ca avocat din acest barou, deşi abia a fost eliberat din închisoare unde a executat o condamnare definitivă pentru corupţie. Votul a fost secret. Se pare că însuşi preşedintele, Ion Ilie-Iordăchescu, a votat în favoarea lui Năstase.
Precedentul creat prin această decizie statuează că un condamnat penal cu executare poate exercita, după eliberare, profesia de avocat deoarece una sau chiar mai mai multe condamnări penale la închisoare ale acestuia nu ştirbesc prestigiul şi nu maculează imaginea unui barou şi nici imaginea profesiei de avocat.
Cel puţin aşa consideră Baroul Bucureşti, care pare să nu fi ţinut cont de atributul de bază al profesiei de avocat şi anume acela de a inspira încredere în triumful moralei.
Decizia Baroului Bucureşti poate fi atacată la instanţa de judecată de avocaţi din acelaşi barou, de barouri din ţară şi chiar de Uniunea Naţională a Barourilor din România.
Din Consiliul Baroului Bucureşti fac parte:Ion Ilie Iordăchescu ( decan), Alexandru de Herbay ( prodecan), Ion Dragne ( prodecan), precum şi consilierii: Mihail Ciobanu, Petruţ Ciobanu, Costea Corin Dănescu, Ana Şova-Diculescu, Gheorghe Florea, Iosif Friedmann Nicolescu, Ion Lazăr, Vasile Nemeş, Mircea -Petre Stănculescu, Octavian Mihnea Stoica, Mihai Alexandru Tănăsescu, Flavia Cristina Teodosiu.
Citeşte şi:Macovei cere Baroului Bucureşti să-l excludă pe Năstase
Preşedintele Uniunii Naţionale a Avocaţilor din România, Gheorghe Florea, a declarat, pentru România Liberă, că decizia Baroului Bucureşti de a-l menţine ca avocat pe Adrian Năstase poate fi "o chestiune legală, potrivit legii româneşti. În acest sens, aştept motivarea Baroului Bucureşti. Însă, din punct de vedere moral, nu cred că un condamnat cu executare poate profesa avocatura fără a aduce atinge