Reţeta de supă de spanac cu ochiuri româneşti este specifică din zona Maramureş şi este foarte gustoasă. Acesta poate fi servită ca fel principal la prânz sau la cină.
Ingrediente:
• 50 g slănină afumată
• 2 linguri de ulei
• 1 linguriţă de boia
• 1 lingură de făină
• 400 ml smântână grasă
• 1 kg spanac proaspăt sau congelat
• 1 lingură de condiment bază pentru mancare cu legume
• 1 linguriţă de piper
• 5-6 ouă
• sare după gust
Citeşte şi: Reţetă tradiţională din Maramureş: Ciurigăi
Mod de preparare:
Vizulizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Tăiaţi slănina cubuleţe şi prăjiţi-o, în ulei, la foc mic. Atunci când slănina începe să se rumenească, adăugaţi boiaua şi făina albă şi mai lăsaţi tigaia pe aragaz câteva minute, la foc mic.
Între timp, într-un bol, amestecaţi foarte bine smântâna cu puţină sare şi o cană de apă caldă. Apoi, puneţi smântana cu apă într-o oală, adăugaţi spanacul şi peste turnaţi apă caldă până se umple oala.
Nu uitaţi să adăugaţi condimentul bază pentru mâncare şi piperul şi lăsaţi oala să dea în clocot pe foc mediu. Puteţi să gustaţi pentru a verifica dacă mai este nevoie de sare şi să mai adăugaţi puţină, după gust.
Adăugaţi ouăle în supă atunci când spanacul este pe jumătate fiert. Spargeţi fiecare ou într-un bol sau într-o farfurie şi daţi-le drumul în supa fierbinte cu grijă, ca să nu se dezintegreze.
După ce aţi adăugat ouăle, fierbeţi supa de spanac încă cinci minute, la foc mic, până ce ouăle sunt făcute şi în interior.
Citeşte şi: Reţetă bucovineană: Tocinei
Tradiţii culinare:
Reţeta maramureşeană ”Supă de spanac cu ochiuri româneşti” a fost concepută de Alina Pop, autoarea blogului ”Dulce şi Sărat, reţete culinare ilustrate, dulci sau sărate” şi preparată de restaurantul Casa Opresc