Trecerea senatorului Ştefan Stoica, ales într-un colegiu din Ialomiţa, de la PP-DD la PSD, oficializată luni, pune partidul lui Victor Ponta într-o poziţie de superioritate în Senat, faţă de PNL, grupul social-democraţilor având astfel la îndemână o majoritate alternativă, fără liberali.
Potrivit gândul.info, transferul politic al lui Stoica, în urma demisiei din PP-DD anunţate de acesta de la tribuna Senatului, face ca în noua configuraţie din Camera Superioară PSD să aibă 70 de voturi - 64 ale senatorilor PSD şi 6 ale unor aleşi afiliaţi grupului - şi să poată atinge, împreună cu PC (9 voturi) şi UDMR (8 voturi), majoritatea - 87 de voturi - pentru susţinerea unor proiecte ale Guvernului, chiar şi în cazul în care liberalii ar intenţiona să le blocheze.
La Camera Deputaţilor, social-democraţii sunt şi mai aproape de a-i scoate pe liberali complet din joc. PSD, PC şi minorităţile au deja 201 din cele 204 voturi necesare pentru deblocarea proiectelor Guvernului, diferenţa de trei fiind uşor de negociat, punctual, cu grupul UDMR sau cu deputaţii neafiliaţi. Oficial, UDMR nu s-a raliat puterii, însă Victor Ponta a numit doi secretari de stat din rândurile formaţiunii lui Kelemen Hunor şi a susţinut permanent că PSD păstrează uşa deschisă pentru reprezentanţii maghiarilor, în ciuda reticenţei PNL.
Chiar dacă PSD poate ţine astfel în şah PNL, schimbând, la nevoie, majoritatea în Senat, cu acordul UDMR, nu se pune deocamdată problema marginalizării liberalilor, susţin social-democraţii.
Nemulţumirea că PNL deţinea practic controlul în Senat având avantajul de a înclina votul final a ieşit public în luna mai, în timpul primei crize majore din USL. La acel moment, liderul grupului PSD, Ilie Sârbu, reclama, într-un interviu tv, că liberalii s-au aliat cu PDL, PP-DD şi UDMR împotriva Guvernului pentru a vota un proiect de lege cu semnătura lui Sorin Roşca