Afecţiune localizată în jurul unei mici glande, pancreatita poate favoriza diabetul, poate afecta ficatul şi poate chiar ucide. Specialiştii ne învaţă cum să recunoaştem boala încă de la primele semne pentru a o putea trata corect.
Pancreasul este o glandă, aflată în legătură directă cu splina şi cu duodenul, ce secretă enzime importante pentru buna funcţionare a organismului. "Când pancreasul funcţionează normal, vom avea o digestie bună, iar secreţia de insulină va fi în limite normale", explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Alcoolul, factor favorizant
"Criza de pancreatită apare, brusc, cu o durere puternică în zona pancreasului. Cel mai frecvent, pancreatita acută este precedată de un consum excesiv de alcool, însă nu de puţine ori crizele pot apărea şi ca urmare a litiazei biliare. Dacă mergeţi la medic încă de la primele semne de boală şi se instituie tratament, şansele de vindecare sunt majore", susţine medicul.
Netratată, poate ucide
"Când se amână instituirea tratamentului, ţesutul pancreatic se poate necroza. Mai mult, necroza se poate extinde şi la organele din vecinătatea pancreasului, iar toxinele din sânge vor fi transportate în tot organismul", explică dr. Luca.
Simptome
-dureri abdominale
-greaţă
-vărsături
-diaree
-stare febrilă
-transpiraţii reci
-puls crescut
Când se cronicizează
"După o pancreatită acută, pancreasul rămâne sensibil şi boala se poate croniciza în special dacă pacientul va continua să bea alcool. Cel mai periculos este faptul că, deseori, simptomele pancreatitei nu sunt foarte violente, iar boala se depistează la mult timp de la instalare. De asemenea, persoanele care slăbesc mult într-un interval scurt, fără a ţine vreo dietă, trebui