Recent anunţata retragere a armatei americane din teatrul de operaţii Afganistan via Mihail Kogălniceanu readuce în atenţia opiniei publice acordul dintre România şi statele Unite ale Americii. Mai exact beneficiile pe care cele două părţi ar trebui să le aibe şi care, cel puţin în cazul ţării noastre, lipsesc. România a desfiinţat o brigadă mecanizată (34 Vasile Lupu) care număra peste o mie de oameni pentru a face loc americanilor.
Tot de venirea americanilor pe litoral se leagă, deşi capii armatei nu au recunoscut- o niciodată, dispariţia Bazei 57 Aeriană MK, unica unitate militară din ţară care dispunea de celebrul avion de luptă MiG 29 Fulcrum.
Cartier ridicat de la zero
În contrabalanţa celor peste o mie de familii care trăiau din armată, armata americană a venit cu o investiţie de 50 milioane de dolari în ceea ce se numeşte acum Facilitate Permanentă (Permanent Forward Operating Site- PFOS). În fapt un cartier militar ridicat de la zero pe teritoriul B 34 Mecanizată, baza a fost finalizată la sfârşitul lunii octombrie 2009. Costul total al lucrărilor a fost de 48 milioane de dolari iar complexul cuprinde 78 de clădiri la care au lucrat 1.200 de muncitori, dintre care 700 au fost români. Realizarea obiectivului s-a făcut în două faze. Prima etapă a scos din vistieria guvernului american 34,8 milioane de dolari, utilizaţi pentru finalizarea a 46 de structuri construite de o companie americană şi două din Turcia.
Ideal pentru operaţiuni militare
Cea de-a doua fază a proiectului a consumat 12,5 milioane de dolari. Alături de aceasta, americanii mai dispun de facilităţi de cazare construite în fosta bază de aviaţie (57 Aeriană), e drept mai mici comparativ cu baza mare, însă la fel de utile în cazul tranzitului de trupe. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că toate aceste facilităţi sunt completate cu pistă de 3,5 kilometri lungime, cu p