Este vorba despre un perimetru aflat lângă frontiera cu Republica Moldova, care se întinde pe suprafața județelor Vaslui, Galați și Bacău, în general pe terenuri agricole sau împădurite.
Guvernul de centru-stânga din România se află într-o poziție delicată după ce socialiștii și liberalii au promis în campania electorală că nu vor aproba exploatarea aurului cu cianuri de la Roșia Montana și că nu sunt de acord cu extragerea gazelor de șist, iar acum acționează în sens invers pe ambele fronturi.
Protestele săptămânale, parțial ecologiste, parțial-antiguvernamentale, care durează de aproape două luni nu l-au incomodat pe premierul socialist al României, Victor Ponta.
Pe fond însă lucrurile sunt din ce în ce mai complicate, iar șeful guvernului de la București se încurcă tot mai mult în declarații, în vreme ce adevărata dezbatere asupra celor două puncte fierbinți nu a avut cu adevărat loc. La Parlament Comisia specială privind situația de la Roșia Montana a decis schimbarea legii concepute de guvern cu dedicație pentru compania româno-canadiană Roșia Montana Gold Corporation, dar chestiunea gazelor de șist este analizată doar în stradă și pe internet. Pe de altă parte locuitorii din Pungești localitatea din estul țării unde compania americană Chevron voia să vadă dacă și în ce măsură există gaze de șist continuă să fie nemulțumiți. Nimeni nu le-a spus, de pildă, dacă în urma eventualei exploatări, comunitatea lor va beneficia de o parte din banii strânși de stat ca impozit pe afacere, niciun oficial nu le-a spus care sunt riscurile și cum vor putea fi evitate și de asemenea nu se știe în ce fel va avea loc exploatarea gazului de șist, dacă se vor face exproprieri de proprietăți sau dacă se va prefera metoda puțurilor orizontale pe sub case și terenuri.
Aflat la Washington, premierul român s-a întâlnit cu reprezentanții