Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în parteneriat cu UNICEF şi mediul de afaceri din Moldova, a lansat campania naţională „Protejează-mi copilăria”, care se va desfăşura pe parcursul unui an. Obiectivul campaniei este reducerea cazurilor de violenţă asupra copiilor prin informarea şi sensibilizarea părinţilor şi a societăţii.
Statistica prezentată de Ministerul Muncii, Protecţiei sociale şi Familiei arată că jumătate din copiii cu vârsta de 6-7 ani sunt bătuţi de părinţi, dar şi copiii cu vârsta de până la un an sunt bătuţi în familie. „Mesajele de azi ale părinţilor devin comportamentele de mâine ale copiilor. De cele mai multe ori violenţa este cauzată de toleranţa publică faţă de acest fenomen, dar şi de normele sociale care încurajează bătaia”, a menţionat ministrul Valentina Buliga.
Reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, Nune Mangasaryan, a spus că fiecare copil are dreptul să trăiască într-un mediu iubitor şi lipsit de abuzuri. Părinţii trebuie să fie informaţi cum să-şi educe copiii cu grijă şi fără violenţă. „Ne alarmează fenomenul violenţei din Republica Moldova şi trebuie să întreprindem măsuri ca fiecare copil să fie protejat nu doar de violenţa fizică, dar şi de cea emoţională. De cele mai dese ori copii care au fost supuşi abuzurilor şi violenţei din fragedă copilărie la maturitate suferă de depresie şi diverse dizabilităţi”, a mai spus reprezentantul UNICEF.
Campania „Protejează-mi copilăria” este lansată în cadrul săptămânii ONU în Moldova şi se va desfăşura în parteneriat cu mai multe ministere de resort din republică. În cadrul campaniei vor avea loc mai multe activităţi de informare la nivel naţional şi local, inclusiv difuzarea spoturilor video de sensibilizare, iar pe facturile de energie electrică vor fi tipărite sfaturi utile pentru părinţi şi măsuri de prevenire a violenţei.