Numărul cazurilor de decese provocate de cancer s-a dublat în perioada 2009-2012, potrivit datelor prezentatate de Jurnalul European de Cancer. Sursa: VLAD STĂNESCU
Rata deceselor cauzate de cancer în România este de 388 cazuri la suta de mii de locuitori, peste media europeană de 352 cazuri. Acest lucru înseamnă creşterea de două ori a numărului de decese comparativ cu anul 2009, când se înregistrau 182 cazuri la suta de mii de locuitori. Experţii pun aceste cifre pe seama accesului dificil la medicamente.
„Deşi sunt cifre îngrijorătoare, acestea nu trebuie să ne surprindă întrucât problemele cu care se confruntă bolnavii de cancer şi-au găsit puţine soluţii în ultimii ani. În ceea ce priveşte accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie, 26% dintre medicamentele care sunt pe lista de aşteptare de mai bine de 6 ani sunt destinate tratării afecţiunilor oncologice şi toate reprezintă speranţe în plus pentru pacienţi. Pentru unii înseamnă o viaţă mai bună, pentru alţii sunt esenţiale pentru supravieţuire”, Oana Martha Igrişan, director de comunicare în cadrul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Medicamente inovatoare pentru metastaze
În cazul pacienţilor cu cancer la sân, în aproximativ 70% din cazuri celulele canceroase se răspândesc la nivelul oaselor. În cazul pacienţilor cu cancer de prostată în stadiu avansat riscul este de peste 90%. Pe lista de aşteptare se află medicamente inovatoare care previn fracturile, compresia măduvei spinării sau nevoia de radiaţii la nivel osos în cazul acestor pacienţi cu metastaze osoase.
„Deşi acestea sunt disponibile în regim compensat de mai mulţi ani în statele europene, nu sunt disponibile şi pacienţilor români. Situaţia este similară pentru toate celelalte 25 de medicamente care se află în aşteptare. Este nevoie de actualizarea listei acum şi de continuarea acest