CNA urmeaza sa intocmeasca si sa discute, incepand de maine, un cod propriu de conduita, in linie cu unul dintre punctele incluse in raportul Comisiei Europene pe justitie (raportul MCV) de a inceputul acestui an, ce presa pentru ca forul audiovizual sa se implice mai mult in prevenirea presiunilor media asupra sistemului judiciar si institutiilor statului. Decizia de a adopta rapid un astfel de cod a starnit dispute intre membrii CNA. Ea a plecat de la o cerere a Ministerului Justitiei ca acest consiliu sa prezinte evolutiile pe care le-a inregistrat in legatura cu mentiunile legate de audiovizual din ultimul raport MCV, prezentare care sa fie inclusa in raportul pe care Romania il pregateste in vederea urmatorului raport al Comisiei.
In raportul MCV de la inceputul anului, Comisia Europeana cerea o implicare mai mare a CNA in a preveni atacurile media asupra justitiei si garantii privind independenta forului audiovizual. Mentionarea CNA si a presiunilor mediatice asupra institutiilor sau oficialitatilor din justitie a venit dupa ce, pe parcursul anului trecut, presiunile TV asupra unor reprezentanti ai CSM si ai inaltelor instante au atins cote fara precedent. In prezent, Ministerul Justitiei pregateste o pozitie in vederea urmatorului raport, fapt pentru care a "rugat" CNA sa prezinte propriile evolutii in chestiunile legate de acest subiect.
Presedintele CNA, Laura Georgescu, a propus ca pana maine dupa-amiaza sa fie pregatit un proiect de pozitie a CNA, dar si un cod de conduita pentru membrii acestui for - cod mentionat, de altfel, in raportul MCV din iarna. Un vot asupra celor doua documente ar urma sa aiba loc joi. Discutiile de astazi, insa, au dus la tensiuni intre membrii CNA, atat in privinta punctelor pe care le atinga pozitia ce urmeaza sa fie transmisa ministerului, cat si in privinta codului de conduita.
Radu Calin Cristea