Preşedinţii consiliilor judeţene vor primi atribuţii sporite, preluând o serie de servicii, care până acum erau în subordinea ministerelor.
În subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere, conduse de persoane numite de şefii consiliilor judeţene. Autorităţile locale vor prelua atribuţii în domenii precum transport, sănătate, agricultură, mediu, turism sau cultură. Consiliile judeţene vor emite avize în aceste domenii, vor avea acces la baze de date şi vor prelua un patrimoniu consistent de terenuri şi clădiri. Ministerele vizate de descentralizare păstrează funcţiile de inspecţie şi control. Finanţarea instituţiilor transferate va fi asigurată de la bugetul de stat. Potrivit premierului Victor Ponta, dacă „va exista o largă majoritate de susţinere“, proiectul va fi adoptat prin angajarea răspunderii înainte de adoptarea bugetului, astfel încât să fie asigurată şi finanţarea necesară descentralizării. Problema majorităţii ar fi, practic, rezolvată prin consensul dintre PSD şi PNL, partide care au 70% în Parlament.
Bătălia pentru porturi
Astfel, Ministerul Transporturilor va pierde în favoarea consiliilor judeţene administrarea porturilor maritime şi fluviale ale Dunării. Este vorba de porturile din Galaţi, Brăila, Tulcea şi de cele 12 porturi ale Dunării fluviale. Terenurile şi danele trec în domeniul local, în schimb instalaţiile şi clădirile vor fi doar administrate pe plan local. „Urmează să vedem dacă există o procedură legală pentru a fi date în proprietate“, a explicat vicepremierul Liviu Dragnea. Consiliile judeţene vor avea o nouă sursă de venit din tranzitul de mărfuri.
Pe de altă parte, proiectul nu face nici o referire la situaţia portului din Constanţa, care rămâne, deocamdată, la Ministerul Transporturilor, deşi este dorit de primarul PSD Radu Mazăre. Ministrul Transporturilo