Surse occidentale susțin că Iranul pare dispus să facă o serie de concesii anticipate cu privire la limitarea îmbogățirii uraniului și inspecțiile internaționale.
Care sint reactiile din Iran la negocierile de la Geneva cu privire la programul nuclear al acestei tari? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Elemente dure din conducerea Iranului spun ca daca Statele Unite sint multumite de rezultatele negocierilor de la Geneva, inseamna ca Teheranul a facut prea multe concesii. De asemenea, secretul convorbirilor, cu care partile au fost de-acord, stirneste și el suspiciune in Iran. Dupa primele doua zile de intilniri, o oficialitate americana a spus ca niciodata in ultimul an si jumatate discutiile nu au fost mai intense, detaliate, directe si sincere decit a fost cazul acum. Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif s-a facut ecoul acestor aprecieri pozitive, spunind ca a fost facut un pas extrem de important.
Persista inca diferente de opinie serioase intre Iran si grupul format din Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania. Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a spus ca cele doua parti sint la kilometri distanta.
Dar elemente conservatoare din Iran prefera sa se concentreze asupra indicatiilor ca s-ar fi realizat progrese, sustinind ca Zarif si echipa sa ar obtine o intelegere nefavorabila Iranului. Aceasta reactie ilustreaza lupta pentru putere care inca se mai da in Iran, chiar si dupa victoria lui Hassan Rouhani in alegerile prezidentiale. Multi duri din regimul iranian cred ca Rouhani este mult prea dispus sa faca compromisuri.
Hossein Shariatmadari, editor la publicatia Kayhan, apropiata de ayatolahul Ali Khamenei titreaza „De ce este inamicul satisfacut?”. Autorul spune ca satisfactia s-ar explica prin faptul ca Iranul nu primeste con