Produsele apicole au puteri curative excepționale. În această categorie intră: lăptișorul de matcă, polenul de albine, propolisul și mierea crudă.
Lăptișor de matcă – agent de întinerire
Lăptișorul de matcă este un lichid subțire, extrem de nutritiv, alb ca laptele și cremos secretat de glandele hipofaringiene ale albinelor matcă. El transformă o femelă albină obișnuită într-o “Regină”, crește speranța de viață de la trei luni până la cel puțin cinci ani și îi permite să producă ouă de două ori cât greutatea ei în fiecare zi (peste 3000 de ouă).
Lăptișorul de matcă este bogat în proteine, în complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina E și inositol. Este un supliment foarte bun pentru a reduce stresul. De fapt, conține de 17 ori mai multă vitamina B5, care reduce stresul, decât cel care se găsește în polen uscat. Lăptișorul de matcă conține gama-globulină cunoscută pentru stimularea sistemului imunitar și combaterea infecțiilor. Asigură totodată și necesarul de minerale: calciu, cupru, fier, fosfor, potasiu, silicon și sulfur.
Cercetătorii au descoperit faptul că lăptișorul de matcă conține un antibiotic cu un sfert din puterea de acțiune a penicilinei, în schimb, fără efecte secundare. De asemenea, cercetătorii au descoperit că lăptișorul de matcă conține un compus complex care stimulează glandele și normalizează sistemele reproducătoare atât la bărbați cât și la femei și funcționează ca un hormon natural și stopează dezvoltarea bacteriilor care cauzează coșurile și microbii digestivi. Lăptișorul de matcă este bogat în acizi nucleici, ARN și ADN. Gelatina, un alt component important, este unul dintre precursorii colagenului, care este un alt compus al lăptișorului de matcă. Colagenul este un element anti-îmbătrânire care păstrează pielea catifelată și tânără. Se găsește sub formă lichidă, de capsule sau de pastă.
Polenul de albi