Oltenii din patria lubeniţelor au luat lecţii de la coreeni şi au început să cultive cartofi dulci. Oamenii susţin că seamănă la gust cu dovleacul sau castana coaptă.
La Staţiunea de Cercetare Dăbuleni s-au recoltat 20 de tone de cartofi coreeni la un hectar. În primăvara acestui an au sosit din Coreea de Sud la Dăbuleni 70 de kg de tuberculi, care au fost plantaţi într-un sol nisipos. „Avem variante la care am obţinut 32 de tone pe hectar în acest an, în aceste condiţii de secetă, dar cu asigurarea apei prin diferite metode”, a declarat Aurelia Diaconu, directorulStaţiunii de Cercetare Agricolă din Dăbuleni.
Cartoful dulce este recomandat diabeticilor şi persoanelor hipertensive. „Sunt foarte mulţumit, fermierii români au reuşit să aibă o recolă frumoasă, cartofii dulci s-au dezvoltat foarte bine. Cred că acest cartof dulce va revoluţiona agricultura românească”, a spus Eun Gi Cho, cercetător Universitatea Kyungpook.
Fermierii din Dolj pot accesa fonduri europene pentru astfel de culturi. Oamenii pot învăţa chiar de la coreeni tehnologia de producţie. Cartoful dulce provine din America Centrală, şi preferă clima caldă, dar şi umezeală, aşa că terenul trebuie irigat cu grijă.
În magazine cartofii dulci se vând în medie cu 3 dolari kilogramul.