După o masă copioasă, bogată în grăsimi simţi o durere intensă în partea dreaptă, imediat sub coaste? Este foarte posibil ca această durere să fie cauzată de proasta funcţionare a vezicii biliare.
„Litiaza biliară veziculară este o boală extrem de frecventă, a cărei prevalenţă atinge până la 30% din populaţia Statelor Unite şi a Europei de Vest, dar numai o parte dintre bolnavi prezintă simptome“, spune prof. dr. Carol Stanciu, medic primar gastroenterolog, de la Iaşi.
Litiaza biliară (adică prezenţa calculilor la nivelul vezicii biliare) afectează în special femeile, iar riscul de a suferi de această boală creşte odată cu înaintarea în vârstă, cu 1-3% pe an.
Pietrele pot migra
În mod normal, bila, secreţia ficatului care ajută la digestia grăsimilor, este depozitată în vezica biliară, un săculeţ situat imediat sub ficat. Apoi, bila este eliminată în intestinul subţire, prin intermediul unor mici canale, numite căi biliare.
La persoanele care consumă foarte multe grăsimi, care nu fac mişcare, mai ales la cele obeze, în vezica biliară se formează pietre. În 80% din cazuri, aceste pietre sunt formate din aglomerări de colesterol. Prezenţa calculilor în vezica biliară duce, într-o primă fază, la modificarea pereţilor acesteia şi la instalarea infecţiilor.
Uneori însă, pietrele pot bloca eliminarea bilei în intestin sau pot migra în canalul coledoc, îngreunând sau blocând vărsarea fierii în duoden (prima parte a intestinului subţire). De asemenea, în unele cazuri, pietrele pot ajunge chiar până la canalul pancreatic şi, prin urmare, pot cauza complicaţii la nivelul pancreasului (pancreatită acută).
„Prevenirea calculilor biliari se referă la combaterea factorilor de risc: reducerea grăsimilor animale, evitarea regimurilor hipercalorice, a regimurilor bogate în zaharuri şi suplimentarea alimentaţiei cu fibre vegetale. La cei cu di