Un eveniment ştiinţific de o amploare fără precedent va avea loc, de joi până sâmbătă inclusiv, la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi la Primăria Oradea, unde va avea loc cea dintâi conferinţă interdisciplinară cu participare internaţională dedicată adictologiei, ramură la graniţa dintre medicină, psihologie, psihiatrie, sociologie şi asistenţă socială care studiază dependenţa de droguri, de la cocaină ori etnobotanice până la alcool, tutun, dar şi shopping şi jocuri de calculator.
Desfăşurarea conferinţei a fost anunţată luni de către trei dintre organizatori, dr. Foldes Adalbert (Fundaţia pentru Sănătate Bihor), dr. Ligia Burtă (Centrul de Cercetări Medicale de Înaltă Performanţă) şi dr. Adrian Bumbu (Facultatea de Medicină şi Farmacie), care au precizat că, deşi în jurul nostru alte ţări au înfiinţat adictologia ca a doua specializare pentru o serie de specializări medicale (precum internişti, urgentişti, psihiatri etc), în România nu există aşa ceva, motiv pentru care se va elabora o propunere în acest sens, ce va fi înaintată Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei.
"Acest subiect este o deschidere a cutiei Pandorei", a spus dr. Ligia Burtă, iar "recuperarea şi reabilitarea pacientului dependent de droguri sau de anumite activităţi precum shoppingul compulsiv ori jocurile pe calculator durează între 6 luni şi 2 ani", a adăugat dr. Adrian Bumbu, evidenţiind faptul că, în prezent, în România nu există o procedură "legată" şi caracterizată prin continuitate pentru a urmări modul în care o persoană poate scăpa de anumite dependenţe cu efecte negative din punct de vedere fiziologic şi psihic.
În cadrul celor trei zile, cât va dura conferinţa, vor susţine prezentări dr. Marius Chipurici (despre principalele substanţe de abuz), dr. Ovidiu Burtă (aspecte fiziopatologice în comportamentele de risc), dr. Carmen Pantiş (metode moderne de te