Ziarul gândul a primit marţi premiul anual pentru jurnalism la Gala Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală, eveniment organizat de Fundaţia Estuar, în colaborare cu Primăria Sectorului 6 şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sectorul 6.
Distincţia, acordată în fiecare an unui jurnalist sau unei echipe de jurnalişti pentru contribuţia în domeniul sănătăţii mintale în România, a fost decernată pentru proiectul multimedia „Sindromul NU. Cum tratează Armata română stresul posttraumatic”, un demers semnat de Florin Negruţiu (redactor-şef gândul) şi Alina Matiş (editor), care au investigat timp de un an de zile „trauma inexistentă” din sistemul militar românesc.
Proiectul a fost susţinut de Carter Center (Atlanta, SUA), printr-o bursă de jurnalism acordată celor doi jurnaliştigândulde fosta primă doamnă a Statelor Unite, Rosalynn Carter. De asemenea, „Sindromul NU” s-a bucurat de susţinerea Centrului pentru Jurnalism Independent din Bucureşti.
Accesează site-ul SINDROMUL NU
„În fiecare an, am dorit să premiem în cadrul Galei Gesturilor de Suflet jurnalişti, jurnalişti care, dincolo de toate subiectele la zi din societatea românească, au încercat să vă prezinte şi să prezinte publicului situaţia persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Din experienţa noastră, ştim că nu sunt mulţi cei care se implică în astfel de activităţi”, au explicat organizatorii evenimentului, înainte de a acorda remiul pentru jurnalism echipei gândul.
„Mulţumim Fundaţiei Estuar pentru recunoaşterea arătată proiectului nostru, dar mai ales pentru munca dumneavoastră - este foarte important ce faceţi în România. Mulţumim - şi mă exprim la plural pentru că vorbesc în numele echipei gândul - şi Centrului pentru Jurnalism Independent şi Centrului Carter, din SUA. Vă dorim să lucraţi în continuare în domeniul sănătăţii m