Mâncăm în fiecare zi un cocktail de E-uri. Ar trebui să facem însă slalom printre mâncăruri. Dacă la o masă consumăm mai multe produse care conţin aditivi alimentari, chiar în limitele permise, ne punem sănătatea în pericol, ne avertizează specialiştii. Doza de E-uri ajunge la câteva zeci de grame în fiecare zi. Mai grav este că nu ştim ce mâncăm. Asta pentru că puţini sunt românii care verifică ingredintele înainte de a pune alimentul în coş, potrivit Observator.
Caşcavalul şi iaurtul conţin E 260, carnea, crenvurşti, salamul şi muşchiul de porc conţin de la E 249 până la E 252, înclusiv E 621, considerat un E periculos. Nici pâinea n-a scăpat de E-urui. Conţine E 282. Iar sucul şi berea conţin E 220 şi E 338. În total, doza zilnică de E-uri ajunge la 20 de grame.
Dacă mâncăm cel puţin două produse care conţin aceeaşi aditivi alimentari, deja doza zilnică permisă este depăşită, iar sănătatea este pusă în pericol.
Combinaţia dintre E-uri şi unele substanţe din carne formează o adevărată bombă cancerigenă care afectează ficatul şi tubul digestiv.
După o masă copioasă bogată în alimente cu E-uri, un pahar de suc este exact ce nu trebuie, avertizează specialiştii. Mai ales că gustul de fructe vine din coloranţi şi arome.
"Alimentele industriale sunt create special în a duce la instalarea dependenţei. Dependenţa de ele o căpătăm din pricina faptului că ele sunt bogate în sare, zahăr şi grăsimi. De asemenea, E-urile supraorganoleptice - glutamatul monosodic - şi edulcoranţii intenşi - ciclamatul, aspartamul şi zaharina - sunt substanţele care îi fac pe oameni să-şi dorească permanent unele alimente şi să nu poată sta fără ele. Prin urmare, ar fi ideal să alegem alimente cât mai naturale, fără conservanţi şi să optăm pentru mâncarea gătită în locul semipreparatelor sau dulciurilor rafinate", susţine prof. dr. Mencinicopschi.
Consum