Comisia Juridică a Senatului a adoptat, marţi, în unanimitate, propunerea CE de înfiinţare a Parchetului European, care să facă cercetări şi urmăriri penale, dar să aibă şi competenţa de a trimite în judecată, în statele membre, persoanele învinuite de infracţiuni ce afectează bugetul UE.
Totodată, potrivit unui comunicat, Comisia Juridică a Senatului a adoptat propunerea de Regulament privind îmbunătăţirea activităţii Eurojust - instituţie care are misiunea de a susţine şi consolida coordonarea şi cooperarea dintre autorităţile naţionale de cercetare şi urmărire penală în legătură cu formele grave de criminalitate care afectează două sau mai multe state membre sau care impun urmărirea penală pe baze comune, prin operaţiuni întreprinse de autorităţile statelor membre şi de Europol şi prin informaţii furnizate de acestea.
În comunicat se precizează că propunerea de Regulament al Consiliului Uniunii Europene de instituire a Parchetului European îşi găseşte temeiul în prevederile articolului 86 din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene, potrivit cărora, pentru combaterea infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, Consiliul poate institui un Parchet European.
Parchetul European are, potrivit comunicatului, competenţa de a cerceta, de a urmări şi de a trimite în judecată - acolo unde este cazul, cu colaborarea Europol - autorii şi coautorii infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene. Procurorii europeni delegaţi nu pot fi aleşi decât dintre procurorii naţionali, care au dobândit statutul de procuror conform dreptului naţional, se menţionează în comunicat.
Comisia Juridică a Senatului a adoptat, marţi, în unanimitate, propunerea CE de înfiinţare a Parchetului European, care să facă cercetări şi urmăriri penale, dar să aibă şi competenţa de a trimi