După doi ani de analize, Comisia Europeană lucrează acum la o strategie unitară referitoare la gazele de şist, după cum a anunţat comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik.
Trei din patru europeni se declară, însă, îngrijoraţi de eventuala exploatare a acestei reurse, arată un eurobarometru citat luni de comisarul european, la un seminar de profil organizat, la Londra, de cotidianul „Financial Times“.
Această concluzie nu schimbă, însă, nevoia de o abordare specială în domeniu, mai ales că recuperarea economică este îngreunată de costul tot mai mare al energiei convenţionale.
Lipsa unei legislaţii unitare referitoare la gazele de şist, dar şi evaluarea slabă a riscurilor pe care o eventuală exploatare a acestei resurse le-ar avea sunt printre cauzele care produc îngrijorare în rândul europenilor.
Cei intervievaţi cer informaţii clare, dezbateri publice şi intervenţia Bruxelles-ului - susţine comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.
Janez Potočnik a menţionat şi aşa-numitul „vis american“, unde gazele de şist au redus dramatic importurile şi au adus beneficii consumatorilor. Modelul tinde să fie preluat de Polonia şi Marea Britanie, spune Janez Potočnik.
„Cetăţenii acestor ţări sunt, însă, tot mai sceptici, iar Bruxelles-ul tot mai preocupat de felul în care răspunde opinia publică. În context, după doi ani de analize teoretice, Comisia Europeană încearcă acum să schimbe abordarea. Se doreşte o strategie clară, directă şi mai ales unitară. Dacă fiecare stat membru manageriază situaţia după regulile sale, atunci se va crea confuzie“, a atras atenţia, Potočnik.
„Exploatarea gazelor de şist poate deveni o poveste de succes sau un eşec. Uniunea are, însă, nevoie de diversificarea resurselor, de reducerea costurilor şi a dependenţei, toate parte a Strategiei Europa 2020“, a co