Multe dintre adăposturile ce ar trebui să îi apere pe gorjeni în cazul unor calamităţi sau conflicte armate sunt în stare jalnică. Cele de la subsolurile blocurilor sunt în cele mai multe cazuri inundate şi pline cu mizerie. Nici spaţiile din incinta instituţiilor publice nu sunt departe în ceea ce priveşte condiţiile.
Adăposturile de protecţie civilă ar trebui să salveze mii de vieţi în cazul în care s-ar produce un accident chimic sau dacă Gorjul ar fi ţinta unor bombardamente aeriene. Din păcate, multe dintre spaţiile amenajate în acest scop nu au nimic în comun cu salvarea vieţilor omeneşti.
Buncăre nefuncționale
Cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj inspectează periodic adăposturile civile, dar, din păcate, condiţiile nu sunt respectate întocmai. „La nivelul judeţului Gorj avem 54 de adăposturi publice de protecţie civilă. Cele mai multe sunt în municipiul Târgu-Jiu, respectiv 22. La ultimul nostru control, în anul 2012, cinci adăposturi din Târgu-Jiu nu erau operative. Acestea sunt amenajate la subsolurile blocurilor şi nu corespund pentru că sunt inundate şi pline cu mizerie. Noi avem obligaţia să verificăm periodic aceste spaţii şi să cerem proprietarilor clădirilor în care sunt amenajate să le întreţină corespunzător”, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
Spații pentru murături
Din păcate, nici puţinele adăposturi de protecţie civilă care nu sunt inundate nu oferă chiar cele mai bune condiţii în caz de forţă majoră. Târgujienii şi nu numai le-au transformat în depozite pentru vechituri sau cămări în care îşi păstrează murăturile. Probleme sunt şi cu adăposturile aflate în proprietatea instituţiilor publice sau în cea a operatorilor economici. „Mai există în judeţ alte 32 de adăposturi de protecţie civilă amenajate în instituţii şi sedii de societăţi. În Târgu-Jiu, spre exemplu, avem la