Sistemul de pensii private nu este expus la riscuri semnificative care ar putea afecta stabilitatea financiara, in conditiile in care activele totale ale fondurilor de pensii private sunt inca la un nivel redus in raport cu restul sistemului financiar, se arata in Raportul asupra stabilitatii financiare, publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Structura portofoliilor de investitii indica un profil de risc scazut, avand in vedere ponderea ridicata a titlurilor de stat. Performantele fondurilor de pensii s-au imbunatatit in anul 2012 datorita evolutiilor favorabile pe plan intern, in timp ce ponderea expunerilor fata de pietele externe in total active financiare a urmat un trend descendent.
Fondurile de pensii private au continuat procesul de acumulare de contributii si de participanti in perioada parcursa de la precedentul raport, in timp ce obligatiile de plata s-au situat la un nivel redus.
Astfel, activele nete au sporit pentru Pilonul II cu 45,6%, iar pentru Pilonul III cu 34,2% din luna iunie 2012 pana in iunie 2013. La sfarsitul anului trecut, activele totale ale fondurilor de pensii administrate privat si cele ale fondurilor de pensii facultative reprezentau 1,64%, respectiv doar 0,1% din PIB.
Contributiile brute lunare virate catre Pilonul II au avut o evolutie pozitiva in perioada analizata, cu o cvasistagnare in a doua jumatate a anului 2012 pe fondul incetinirii cresterii economice, principalii factori favorabili fiind extinderea numarului de participanti pentru care au fost platite contributiile si majorarea cotei de contributie la 4% in ianuarie 2013.
Din punct de vedere al diversificarii portofoliilor de investitii ale fondurilor de pensii private, ponderea titlurilor de stat s-a mentinut ridicata atat in cazul Pilonului II, cat si al Pilonului III, inregistrandu-se o crestere usoara in lu