Pentru ca modificarea Legii fundamentale să se mai poată face anul viitor, proiectul final ar trebui trimis Comisiei de la Veneţia cel mai târziu în ianuarie 2014. Liderii USL aşteaptă însă, în primul rând, să vadă ce vor decide astăzi judecătorii CCR în privinţaLegii referendumului.
Plenul Curţii Constituţionale discută astăzi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu pe modificările aduse în Parlament Legii referendumului. Este vorba de mult discutata scădere a pragului de participare (de la 50% la 30%) de la care un referendum este considerat valid. De verdictul la care vor ajunge judecătorii CCR, astăzi sau într-o şedinţă ulterioară, depinde dacă USL va renunţa la revizuirea Constituţiei, date fiind constrângerile existente, dar şi tensiunile din coaliţia la putere.
Variante şi efecte
Dacă judecătorii CCR decid astăzi că modificările aduse Legii referendumului sunt constituţionale, atunci rămâne valabilă posibilitatea ca un referendum de revizuire să aibă loc o dată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Aceasta deoarece, pe de o parte, există o decizie anterioară a CCR, potrivit căreia o scădere a pragului de validare a unui referendum poate fi aplicată doar la un an de la intrarea în vigoare a legii, iar pe de alta, liderii USL au susţinut că nu vor propune populaţiei revizuirea Constituţiei decât dacă se va putea organiza un referendum cu prag de 30%.
Dacă judecătorii CCR vor amâna astăzi luarea unei decizii, dar se vor pronunţa în maximum două săptămâni, iar verdictul va fi tot unul favorabil, mai există o şansă ca revizuirea să se suprapună cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, dacă scrutinul va fi la sfârşitul lunii noiembrie 2014, şi nu mai devreme.
Dacă judecătorii CCR vor decide însă că modificările Legii referendumului nu sunt constituţionale, atunci revizuirea este practic pusă în cui. Nu de a