În urmă cu o săptămână, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în apele teritoriale româneşti din Marea Neagră un pescador sub pavilion Turcia, cu şapte marinari la bord, care braconau calcan. Ambarcaţiunea Gărzii de Coastă a intervenit atunci pentru a efectua controlul specific, însă pescadorul, care avea arborat pavilionul statului Turcia, a refuzat să se supună somaţiei şi s-a îndreptat spre apele teritoriale ale Ucrainei. Pentru reţinerea pescadorului, poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, executând şapte focuri de avertisment, conform procedurilor legale, fără a fi înregistrate victime sau avarii. Pescadorul, cu şapte marinari la bord, de cetăţenie turcă, a fost escortat de ambarcaţiunea Gărzii de Coastă până la Grupul de Nave Sulina, unde a fost efectuat controlul amănunţit. Poliţiştii de frontieră au descoperit la bord sute de plase de pescuit tip monofilament şi comercial, în lungime de 14.400 metri, pentru care marinarii turci nu au putut prezenta documente legale pentru desfăşurarea activităţilor de pescuit în zona de competenţă a Gărzii de Coastă.
Pentru fapta lor, acestora li s-a întocmit un dosar penal, iar la sfârşitul săptămânii trecute Serviciul pentru Imigrări al judeţului Tulcea a luat o decizie în ceea ce-i priveşte pe cei şapte cetăţeni turci.
„Având în vedere cele constatate cu ocazia acţiunii respective, dar şi că turcii nu deţineau documente de călătorie, poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al judeţului Tulcea au emis pe numele acestora decizii de returnare prin care sunt obligaţi să părăsească ţara în termen de 15 zile, conform OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, cei în cauză au fost îndrumaţi să se prezinte la Ambasada Turcă din România, în vederea obţinerii documentelor de călătorie care să le permită să păr