Acum un an, elevii unuia dintre cele mai slabe licee din Capitală erau asemeni unor fiare: înjunghiau colegii de bancă, luau droguri şi înjurau profesorii. Astăzi, graţie directoarei, au devenit adolescenţi-model.
Aprelua funcţia de director adjunct al Liceului Tehnologic de "Mecanică Fină" din Bucureşti, a fost din partea Floricăi Millea (55 de ani), profesor de Mecanică, un act de mare curaj. Elevii săi erau mai violenţi decât nişte deţinuţi şi numai doi-trei reuşeau în fiecare an să ia Bac-ul.
Lupta dusă pentru a-şi salva propriul fiu de sub influenţa "prafurilor" a învăţat-o însă o lecţie preţioasă: în spatele fiecărui elev indisciplinat se află, de fapt, un copil care cere ajutor.
Îi pune la treabă, ca să-i lecuiască de droguri
În 2012, dascălul a acceptat să facă parte dintr-un proiect educativ revoluţionar în România, "Zburd–Educaţie prin coaching", iar astăzi colegii şi copiii o privesc ca pe un erou.
"Chiar dacă la început copiii spun că vine rusoaica cu Kalaşnikov-ul, mai târziu mă consideră ca pe o a doua mamă", îşi face profesoara autoportretul. I-ar fi şi imposibil să rămână stană de piatră auzind dramele prin care trec elevii săi. "Avem un băiat de clasa a X-a, cu tatăl traficant de doguri şi fără mamă. A rămas cu bunica şi s-a apucat şi el de droguri. L-am scăpat, vorbind cu el şi dându-i pe mână sarcini minore, să simtă că are un scop. Acum vine cu temele făcute, el care nici nu avea caiete", povesteşte Flori, cum îi spun colegii profesoarei.
Tehnica responsabilizării elevilor-problemă a deprins-o în urmă cu câţiva ani, când căuta soluţii pentru a-şi dezvăţa copilul de marijuana.
A crescut de 15 ori rata de promovare la Bac
"Fusese olimpic la matematică, participant la Balcaniadă...A fost un şoc să-l vedem aşa. Ne-a spus că suntem comunişti, că liceenii de azi merg la o «iarbă», cum mergeam noi pe timpuri la