De luna aceasta, sălăjenii care pleacă la muncă în străinătate şi nu anunţă primăria cu cine îşi lasă copiii în ţară riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.
Luna aceasta a intrat în vigoare Legea nr. 257/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin care părinţii care pleacă la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii minori acasă sunt obligaţi să desemneze o persoană majoră din familie care să se ocupe de întreţinerea acestora pe toată perioada absenţei lor, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 lei.
Mai mult, în notificarea pe care trebuie să o înainteze celor de la asistenţă socială, părinţii trebuie să specifice în grija cui îşi vor lăsa copilul. Astfel, aceştia vor trebui să desemneze o rudă de până la gradul IV care să aibă minimum 18 ani şi care să îndeplinească „condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil”.
De asemenea, instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti către persoana desemnată de părinţi, pe durata lipsei acestora, dar nu mai mult de un an. La rândul său, persoana căreia urmează să îi fie delegată autoritatea părintească trebuie să-şi exprime acordul, personal, în faţa instanţei, printr-o cerere care va fi soluţionată în termen de trei zile de la depunerea acesteia.
747 de copii lăsaţi acasă de părinţii plecaţi la muncă
În evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului există, în acest moment, 747 de copii lăsaţi în ţară de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Violeta Milaş, directorul instituţiei, spune însă că cifra nu este una realistă, pentru că aceastea sunt doar cazurile aflate întâmplător de lucrătorii Direcţiei.
Cei mai mulţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară sunt din comuna Bo