În lupta din interiorul companiei de stat, tabăra contestatarilor lui Heinzmann a înregistrat un eşec. Nicolae Demetriade, administrator-director executiv, a demisionat ieri
Mărul discordiei dintre Ministerul Transporturilor, care deţine 97% din acţiunile Tarom, şi Consiliul de Administraţie (CA) pare să fie menţinerea în funcţia de director general a belgianului Christian Heinzmann pentru încă trei ani, potrivit revistei Capital.
O decizie în acest urma să fie luată în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor TAROM, programată pentru ieri după-amiază. Aceasta a fost amânată, iar Dan Pascariu a rămas în funcţia de preşedinte al companiei. Belgianul fusese forţat anterior de preşedintele CA, Dan Pascariu, să accepte reducerea mandatului de la patru la un an.
Presiuni diplomatice
Luni, Dan Pascariu şi Nicolae Demetriade au fost convocaţi la sediul Transporturilor. Se pare că oficiali ai ambasadelor Belgiei, Olandei şi Marii Britanii au făcut presiuni asupra celor de la minister pentru menţinerea belgianului în funcţia de director executiv, potrivit revistei Capital. Nicolae Demetriade, numit de CA în funcţia de director executiv pentru a-l seconda pe Heinzmann, şi-a dat ieri demisia.
Conflictul dintre CA şi Heinzmann a fost cauzat, potrivit informaţiilor din presă, de divergenţe privind achiziţia de avioane. La nivel oficial, membrii CA i-au reproşat însă lui Heinzmann că nu şi-a îndeplinit obiectivele. Sub conducerea acestuia, în primele cinci luni ale anului, pierderile Tarom s-au redus cu 45% faţă de perioada similară din 2012.
CITIȚI ȘI: Petru Luhan cere Guvernului eliminarea statutului de monopol deţinut de TAROM şi vrea un control al CE Dan Pascariu vrea să vândă Tarom pe bucăţi