de Sorana MAIER
22 octombrie 2013 22:13
4 vizualizari
A-A+
Doi pacienţi din Sibiu, de 70 şi 71 de ani, au fost operaţi pentru anevrism al aortei, la Sibiu, în condiţiile în care unul dintre ei fusese refuzat de alte centre din ţară, din cauza riscurilor mari. Medicii români Victor Costache, care a mai realizat astfel de operaţii în Franţa, şi Nicolae Florescu au făcut operaţiile luni, iar în scurt timp cei doi pacienţi, care acum se simt bine, vor fi externaţi.
Proteza revoluţionară produsă de o companie belgiană poate fi implantată şi pacienţilor care au afecţiuni severe sau o anatomie complicată a aortei. Dacă la proteza clasică riscul unor paralizii ale membrelor inferioare este de unu la cinci pacienţi, în cazul protezei produse de Cardiatis acest risc este inexistent.
Polisano a făcut deja primele operaţii pe cord deschis, s–au implantat zeci de stenturi, iar medicii români în colaborare cu chirurgi renumiţi din Europa acoperă toată sfera de intervenţii cardio–vasculare.
Pentru prima dată în România, un tip revoluţionar de endoproteză aortică, care a permis tratamentul unor bolnavi cu afecţiuni complicate, refuzaţi de alte centre din ţară, a fost implantat zilele acestea la Spitalul European Polisano din Sibiu. Medicii români Victor Costache şi Nicolae Florescu au operat primii doi pacienţi, în vârstă de 70 şi 71 de ani, unul dintre bolnavi având o greutate de 140 de kilograme.
Proteza este practic o spirală metalică flexibilă, realizat[ din patru straturi suprapuse (multilayer), ce se introduce în aortă şi rezolvă problema. Ea poate fi introdusă şi în aorte cu un traseu foarte sinuos, lucru imposibil pentru o proteză clasică.
Dr. Victor Costache, şeful Secţiei Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică şi directorul medical al Spitalului European Polisano, explică în ce au constat intervenţiile.