Industria grea a Bucureştiului a ajuns în ultimii 10-15 ani la fier vechi sau, în cel mai bun caz, a fost relocată la marginea oraşului, iar pe terenurile fostelor fabrici au fost şi vor mai fi ridicate centre comerciale, o piaţă care cel puţin la nivelul Capitalei atrage mai multe investiţii decât producţia. Pe terenurile unor foste fabrici ca Tricodava, Vulcan, Electroaparataj, Laromet sau Textila Dacia vor apărea în următorii trei-patru ani noi centre comerciale, deşi oraşul pare deja împânzit de malluri şi hipermarketuri.
Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, afirma la deschiderea mallului Promenada din nordul Capitalei că în sectorul pe care îl conduce au mai rămas doar două unităţi de producţie - Griro şi CET Griviţa -, care anul trecut aveau împreună în jur de 600 de angajaţi.
În schimb, pe raza sectorului 1 sunt în prezent funcţionale centre comerciale precum Băneasa Shopping City, parcul comercial Colosseum şi, mai nou, mallul Promenada, iar dezvoltarea comercială va continua în special în zona bulevardului Bucureştii Noi, unde în ultimii ani au mai fost demolate trei fabrici de către investitorii imobiliari.
Cea mai mare dintre acestea, de peste 15 hectare, aparţine grupului israelian AFI Europe, care deţine mallul de la Cotroceni. AFI a cumpărat încă din 2007 platforma industrială Laromet de pe bulevardul Bucureştii Noi, unde erau produse aliaje şi semifabricate din cupru, şi intenţionează să construiască pe acel teren un centru comercial denumit AFI Palace B.NOI şi un proiect cu locuinţe.
Datele de la Ministerul Finanţelor arată că firma Laromet SA mai avea anul trecut activitate cât pentru 76 de angajaţi, care au realizat în 2012 o cifră de afaceri de 5 milioane de euro şi pierderi nete de 10 milioane de euro, după ce producţia Laromet a fost mutată la Braşov.
La circa doi kilometri distanţă de fosta platform