România este răscolită în adâncurile şisturilor ei sociale de teama poluării cu gaze de şist. Mai mult, oamenii se simt exploraţi / exploataţi de puternicii zilei autorităţi, care nu prea comunică în privinţa acestor pericole. Prin urmare, cred că este momentul ca Chevron să treacă la microfon.
Aflat în America, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul susţine extracţia gazelor de şist iar despre opozanţi a spus că eu sunt absolut convins - şi ei sunt convinşi - că o parte importantă dintre cei care sunt împotrivă sunt deschişi la aceste explicaţii, trebuie doar să le primească. Va rămâne, cum se întâmplă în toate ţările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument oricât de raţional, dar care nu poate să impună majorităţii o decizie sau renunţarea la un proiect strategic naţional.
Numai că, uitându-mă peste istoricul comunicării dintre Chevron, autorităţi şi opozanţi, constat că nimeni nu s-a obosit prea tare să explice mai bine ce şi cum cu fracking-ul. Ici, colo, câte o părere, în rest...proteste de o parte şi opacitate de cealaltă. Mă bucur că, într-un final, premierul şi Chevron au înţeles că nu sunt de capul lor, ci trebuie să rămână în legătură cu cetăţenii. Mi-ar fi plăcut să fi înţeles asta de la început, urmare a experienţelor internaţionale anti-fracking de până acum.
America pare ţara unde comunicarea este foarte importantă. Aici s-au elaborat şi aplicat multe din teoriile comunicării de masă, aşa că nu-mi explic de ce Chevron pare venită mai degrabă din Coreea de Nord. Este o lecţie elementară de comunicare ca, atunci când ai de-a face cu opoziţie, proteste şi acuze, să răspunzi punct cu punct la acestea şi să nu laşi oamenii să se informeze singuri de pe Internet. Altfel, tăcerea celor responsabili agravează situaţia şi lasă loc de interpretări şi manipulări.
Prin urmare, mă aştept ca specialiştii în f