Ediţia din 2013 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc semnifică sărbătorirea a 10 ani de când a început renaşterea marii arte a liedului în ţara noastră. Pe 24 octombrie, la Cercul Militar din Braşov, are loc deschiderea festivă a evenimentului, începând cu ora 18.30.
Soprana Mariana Nicolesco, fondatoarea evenimentului, punctează că „2012-2013 e deceniul renaşterii liedurilui românesc“.
Iniţiată în 2003 de soprana Mariana Nicolesco, această incursiune fără precedent în domeniul comorilor create de compozitorii români de 200 de ani încoace, pe fondul străvechi al cântecului de dor, a revelat bijuterii uitate sau necunoscute şi a format progresiv sute de tineri interpreţi subjugaţi de subtilitatea genului şi de rigorile sale stilistice.
Concursul şi Festivalul, Simpozioanele organizate sau Cursurile de Măiestrie Artistică, au pus şi continuă să pună în valoare originalitatea liedului românesc în context european, reliefând raporturile sale cu liedul german, francez, italian, maghiar şi, în acest an, rus. La acestea se adaugă Recitalurile dedicate marilor creatori de lieduri, la diverse aniversări sau comemorări. Astfel, un eveniment excepţional a fost, în cadrul Anului Internaţional George Enescu proclamat de UNESCO la 50 de ani de la trecerea în eternitate a maestrului, interpretarea în premieră mondială a integralei liedurilor sale, şi apoi, în triumf, la Expoziţia Universală de la Aichi, în Japonia, la Tokio, Nagoya, Praga, Roma, Paris şi New York.
Joi 24 octombrie, de la 18.30, are loc, la Cercul Militar din Braşov, Deschiderea Festivă urmată de partea I a Recitalului de Lieduri Româneşti şi Ruseşti, în interpretarea mezzosopranei Oana Andra, partea a II-a având loc vineri 25 octombrie, orele 19,00 cu sopranele Mădălina Barbu, Silvia Micu şi tenorul Adrian Dumitru, maestru acompan