Ultimele modificări privind organizarea structurilor de poliţie din mediul rural, făcute la finele anului trecut, când posturile comunale au fost readuse în actualitate, fiind menţinute totodată şi cele 15 secţii de poliţie rurală, însă cu mai puţini oameni, par să fi adus rezultate bune, cel puţin în statistici.
Conform inspectorului principal Ionuţ Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava „reînfiinţarea posturilor de poliţie comunale şi asigurarea coordonării acestora de secţiile de poliţie rurală s-au concretizat în reducerea criminalităţii sesizate în primele opt luni ale anului 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, cu 7,20%, în cifre fiind o scădere de 416 fapte şi totalizând 5.358 de infracţiuni”.
Cele mai multe infracţiuni din mediul rural constau în furturi, după care urmează lovirile şi vătămările corporale.
În judeţ sunt 15 secţii de poliţie rurală ( la Gălăneşti, Ipoteşti, Marginea, Mălini, Adâncata, Bălcăuţi, Cacica, Dărmăneşti, Iacobeni, Moara, Păltinoasa, Pojorâta, Preuteşti, Vadu Moldovei şi Vama) care coordonează activitatea de la posturile comunale din jurul lor.
Atribuţiile secţiilor rurale, după ultima reorganizare
Iniţial, în 2011, când au fost înfiinţate secţiile rurale, iar la posturile comunale rămăsese doar câte un agent, cu program de opt ore, fiecare structură avea câte 12 subofiţeri şi ofiţeri. După reorganizarea de anul trecut, când mulţi agenţi s-au întors la posturile comunale, secţiile de rurale au rămas cu câte 5-9 lucrători. La fiecare se găsesc câte minimum doi ofiţeri.
“Posturile de pe schema actuală a secţiilor rurale sunt acoperite în proporţie de 90%”, a declarat Ionuţ Epureanu.
Secţiile rurale au ca misiune coordonarea activităţii posturilor, desfăşurarea activităţii de cercetare penală şi efectuarea de patrule. Cazurile mai complexe, până la un an